Cutremur după cutremur în România! Anunț de ultimă oră de la INFP
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a început să monteze echipamente de ultimă generaţie, precum drone, senzori seismici wireless şi staţii seismologice temporare.
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a anunţat că a început să monteze echipamente de ultimă generaţie pentru efectuarea de măsurători. Instrumente precum drone care fac măsurători ale suprafeţei pământului, senzori seismici wireless şi staţii seismologice temporare vor ajuta la înţelegerea fenomenelor.
„INCDFP a început să pună în funcţiune o serie de echipamente de ultimă generaţie pentru efectuarea de măsurători interdisciplinare. Printre instrumentele pregătite se numără drone cu Lidar, gravimetru absolut, senzori seismici wireless şi staţii seismologice temporare, care vor fi utilizate pentru explorarea unor zone de studiu diverse”, anunţă, joi, 16 martie, INCFDP, într-un comunicat de presă.
Experții au precizat că dronele cu Lidar permit cercetătorilor să facă măsurători de înaltă precizie ale suprafeţei Pămîntului, chiar și în zonele greu accesibile.
Gravimetrele absolute sunt utilizate pentru a măsura variaţiile în câmpul gravitaţional al Pământului, ceea ce poate oferi informaţii valoroase despre structura geologică şi dinamica planetei noastre. Senzorii seismici wireless şi staţiile seismologice temporare sunt utilizate pentru a monitoriza mişcările seismice şi pentru a înţelege mai bine procesele care duc la producerea cutremurelor şi alte evenimente geologice importante”, au explicat specialiştii.
De asemenea, aceştia au precizat că echipamentele de ultimă generaţie „reprezintă un pas important pentru cercetarea geologică şi geofizică, prin faptul că permit aplicarea unor noi modalităţi de explorare ale zonelor de studiu şi, totodată, contribuţia la evoluţia acestui domeniu prin rezultatele obţinute”.
În ultima perioadă, în România, în mod special în Oltenia, au avut loc mai multe cutremure. În consecință, specialiștii de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului au fost determinați să ia măsuri serioase.
Cel mai recent seism cu magnitudinea de 3,3 pe scara Richter s-a produs miercuri seara, pe 15 martie, în județul Gorj. Potrivit INCDFP, cutremurul a avut loc la ora 19.33, la adâncimea de 16,1 kilometri. Seismul a avut loc la 15 kilometri de Târgu Jiu, la 69 de kilometri de Hunedoara și de Drobeta-Turnu Severin și 83 de kilometri de Deva.