Se schimbă legea pentru elevii români. Regulile de pe vremea lui Ceaușescu revin: sancțiunile care sperai să fi murit demult

Se schimbă regulile în școlile din România! După lungi discuții legate de vestimentația elevilor la școală, se pare că Ministerul Educației intervine cu noi măsuri menite să schimbe legea. Mulți elevi ajung să facă parada modei în unitățile de învățământ, iar discrepanța și diversitatea ținutelor regăsite în rândul elevilor au ridicat un semd de întrebare autorităților. Astfel, Ministerul Educației vine cu o propunere controversată legată de modul în care elevii care nu poartă uniformă școlară ar putea fi sancționați.

Ce se întâmplă cu elevii care nu vor purta uniformă?

Perioada comunistă este recunoscută, printre altele, prin modul extrem de exigent în care era tratată școala și prezența elevilor, astfel că uniforma era ținută obligatorie pentru orice elev, indiferent de pătura socială din care făcea parte. Ideea uniformei încurajează, de asemenea, unitatea și spiritul de echipă, nelăsând loc de catalogări și etichete puse în funcție de culoarea hainelor, branduri, calitate și alți factori similari.

În prezent, elevii nu mai au restricții din acest punct de vedere, mai mult, comportamentul față de un elev sau altul poate varia, de asemenea, și în funcție de aspectul vestimentar și situația financiară a familiei, lucru care afectează semnificativ dezvoltarea psihosocială a elevilor, cât și concentrarea asupra studiului, care este principalul obiectiv.

Potrivit surselor Digi24, există discuții legate de schimbarea acestor reguli cu mai puține constrângeri cu unele care să se apropie de cele din perioada lui Nicolae Ceaușescu, în care elevii să vină la școală îmbrăcați în uniforme. Mai mult, propunerea Miniterului Educației presupune și sancționarea și mustrarea elevilor, dacă aceștia nu se supun regulilor.

Noile măsuri existente în discuție ar urma să intre în vigoare imediat după Crăciun, potrivit acelorași surse, iar sancționarea elevilor ar putea fi făcută inclusiv în fața clasei.

Ce sancțiuni sunt în vigoare în prezent

De asemenea, elevii cu un comportament indisciplinat ar putea fi mutați la altă școală care are în vederea corectarea elevilor cu acest tipar comportamental.

În acest moment, un elev care are o atitudine nepotrivită în cadrul școlii poate fi mustrat atât în fața clasei, de către profesor, dar i se pot aplica și alte sancțiuni cum ar fi, sustragerea bursei sau scăderea notei la purtare sub 6.

Noile reguli propuse de ministrul Educației includ și introducerea uniformei, încurajând astfel existența elementelor de identificare cu școala. Nepurtarea uniformei va putea fi sancționată cu observație sau cu mustrare scrisă.

Noile reguli par să intre destul de repede în vigoare, în ciuda faptului că în prima conferință de presă susținută de Ligia Deca la preluarea mandatului, acesta susținea că „uniforma școlară poate fi o opțiune câtă vreme nu devine instrument de excluziune”.

Un aspect importat privind noile schimbări din școli are în vedere observarea elevilor care manifestă comportamente agresive și consilierea acestora la recomandarea speciliștilor. În cazul în care părintele nu se preocupă ca elevul să meargă la ședințele de consiliere recomandate de școală, elevul în cauză nu va mai beneficia de ridicarea sancțiunilor aplicate pentru comiterea episoadelor de violență sau bullying la școală.

Modificările au fost făcute publice prima dată pe edupedu.ro, însă pentru intrarea lor în vigoare trebuie să fie discutate în următoarea Comisie de Dialog Social, însă Ordinul a fost retras de pe ordinea de zi și va fi rediscutat după Crăciun.

admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *