Summit crucial la Londra pentru apărarea Europei. Ce decizii iau liderii europeni în sprijinul lui Volodimir Zelenski. „Să reînarmăm rapid Europa!”

Cele mai importante momente de la summit-ul de la Londra mai jos. Este foarte important ca Ucraina să fie auzită și să nu fie uitată în situația dificilă în care se află în fața Rusiei, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski după întâlnirea furtunoasă cu președintele american Donald Trump la Casa Albă
La finalul zilei de duminică, președintele Volodimir Zelenski a fost primit de regele Charles al II-lea al Regatului Unit. Suveranul britanic a insistat să-l primească pe liderul de la Kiev, „data afară” într-un mod controversat de la Casa Albă.
Zelensky nu a purtat costum nici la o întâlnirea cu regele, „dar se pare că Charles al II-lea nu are astfel de probleme cu ținuta de război a lui Zelenski”, scrie BBC.
Donald Trump, în schimb, care s-a autodesemnat „rege” pe rețelele de socializare cu câteva zile înainte, a avut o problemă cu asta, iar un reporter conservator american prezent la întâlnirea furtunoasă l-a acuzat pe președintele ucrainean că „nu respectă demnitatea acestei funcții”.
Aceste garanții de securitate nu sunt doar pentru Ucraina, ci practic sunt pentru tot Flancul Estic, de la Baltică până la Marea Neagră.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat, duminică, după summitul de la Lancaster House, că mai multe ţări europene vor creşte cheltuielile pentru apărare, ceea ce este o veste foarte bună, relatează The Guardian.
Liderii prezenți la summit-ul de la Londra au stabilit, de principiu, un plan în patru pași pentru întărirea securității europene în raport cu Rusia, după cum a precizat premierul britanic Keir Starmer:
1. Continuarea sprijinului militar pentru Ucraina și a sancțiunilor economice pentru Rusia;
2. Garanții de securitate pentru Ucraina, iar Ucraina să facă parte la masa negocierilor;
3. Trebuie întărită militar Ucraina pentru a fi descurajată Rusia să mai atace vreodată;
4. Realizarea unei „coaliții a doritorilor”.
UPDATE. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat la final, potrivit The Guardian, că liderii au avut o „discuţie bună şi sinceră”, vorbind despre ceea ce este necesar pentru a pune Ucraina într-o poziţie de forţă.
Șefa UE a afirmat că Ucraina are nevoie de „garanţii de securitate cuprinzătoare”, care să îi susţină poziţiile economice şi militare.
UPDATE. Giorgia Meloni: Trebuie să evităm „divizarea Occidentului”
Premierul italian Giorgia Meloni a declarat duminică că este „foarte, foarte important să evităm” riscul „divizării” Occidentului.
„Cred că este foarte, foarte important să evităm riscul divizării Occidentului’, a declarat Giorgia Meloni, după altercaţia de vineri dintre preşedintele american Donald Trump şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la Casa Albă.
Ea a adăugat că „Italia şi Marea Britanie pot juca un rol important’ în construirea de punţi”, potrivit imaginilor de presă de la începutul interviului ei cu Keir Starmer.
UPDATE 15.00 Premierul Marii Britanii și-a cerut scuze că nu a invitat țările baltice la summit
Faptul că liderii celor trei ţări baltice, Lituania, Letonia şi Estonia, nu au fost invitaţi să participe personal la summitul de la Londra, a stârnit o mică controversă în regiune. Keir Starmer şi-a prezentat scuze, scrie The Guardian.
Cele trei ţări se numără printre primii patru donatori de ajutor pentru Ucraina, calculat ca procent din PIB, conform Ukraine Support Tracker al Institutului Kiel.
UPDATE 14.00 Premierul britanic Keir Starmer a primit-o, duminică, pe Giorgia Meloni, prim-ministrul Italiei, într-o discuție bilaterală înainte de summit-ul propriu-zis.